Veelgestelde vragen

Op deze pagina tref je de antwoorden aan op vragen die vaak door leden gesteld worden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de TRA via tra@abvc.nl.

Wat is counselling?

Counselling is een kortdurende vorm van individuele psychosociale begeleiding. De counsellor ondersteunt en begeleidt je bij ongewenste, pijnlijke, ongemakkelijke of moeilijke situaties in jouw leven. Deze situaties kunnen klachten geven als moeheid, weinig energie, lusteloosheid, hoofdpijn, spanningsklachten of een ontevreden gevoel.

Counselling kan je helpen om de balans in jezelf en je leven terug te vinden. Samen met de counsellor ga je op zoek naar een oplossing binnen de grenzen van jouw eigen mogelijkheden.

Wanneer counselling?

Counselling is geschikt voor iedereen die stress ervaart, het gevoel heeft dat alles teveel is of tegen problemen aanloopt binnen het gezin, werk of de relatie. Herken jij jezelf in een van de volgende situaties? Dan kan counselling voor jou uitkomst bieden.

 

 • overspannenheid en burn-out
 • emotionele problemen
 • chronische vermoeidheid
 • problemen op het werk
 • communicatieproblemen en conflicten
 • relatieproblemen
 • leermoeilijkheden
 • rouw en verlies
 • slaapproblemen en concentratieverlies
 • klachten van depressieve aard
 • vage lichamelijke klachten
 • levensvragen en zingeving

Wat kan ik verwachten van een bezoek aan een counsellor?

In strikt vertrouwelijke gesprekken en soms met behulp van oefeningen, begeleidt de counsellor jou in het verhelderen van jouw functioneren en het verwerven van nieuwe inzichten. Door de veranderingen in je gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedrag die daardoor mogelijk ontstaan, krijg je weer grip op de situatie waarin je je bevindt en je omgeving.

Hoe verloopt een counsellingtraject?

De counsellor begint met een intakegesprek waarbij je hulpvraag in kaar wordt gebracht. Naar aanleiding hiervan stelt de counsellor een begeleidingsplan op. De counsellor werkt te allen tijde met een counsellingsovereenkomst die ondertekend moet worden door de cliënt en de counsellor.

Naar gelang de problematiek kunnen gemiddeld 5 tot 10 gesprekssessies plaatsvinden. Bij een zeer complexe problematiek kunnen dit er meer zijn.

Hoeveel kost counselling?

Counselling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Het bedrag dat vergoed wordt is afhankelijk van de verzekeraar en het verzekeringspakket dat je hebt afgesloten.
Daarnaast kunnen de werkgever, diverse regelingen zoals re-integratietrajecten, het Persoonsgebonden Budget (PGB) en belastingaftrek mogelijkheden bieden voor een tegemoetkoming in de kosten.

Blijf op de hoogte van de ABvC

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ABvC en counselling in het algemeen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Lid worden?

Een lidmaatschap van de ABvC biedt veel voordelen als je als counsellor aan de slag wilt gaan. klik op de button voor meer informatie of om je aan te melden.

Meer info

Komende workshops

De ABvC organiseert regelmatig workshops en themadagen die je ook als niet-lid kunt bijwonen. Klik op de button voor meer informatie.

Bekijk hier
Top