Veelgestelde vragen

Op deze pagina tref je de antwoorden aan op vragen die vaak door leden gesteld worden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de TRA via tra@abvc.nl.

Wat is counselling?

Counselling is een kortdurende vorm van individuele psychosociale begeleiding. De Registercounsellor ABvC<sup>®</sup> ondersteunt en begeleidt je bij ongewenste, pijnlijke, ongemakkelijke of moeilijke situaties in jouw leven. Deze situaties kunnen klachten geven als moeheid, weinig energie, lusteloosheid, hoofdpijn, spanningsklachten of een ontevreden gevoel.

Counselling kan je helpen om de balans in jezelf en je leven terug te vinden. Samen met de Registercounsellor ABvC<sup>®</sup> ga je op zoek naar een oplossing binnen de grenzen van jouw eigen mogelijkheden.

Wanneer counselling?

Counselling is geschikt voor iedereen die stress ervaart, het gevoel heeft dat alles teveel is of tegen problemen aanloopt binnen het gezin, werk of de relatie. Herken jij jezelf in een van de volgende situaties? Dan kan counselling voor jou uitkomst bieden.

 

 • overspannenheid en burn-out
 • emotionele problemen
 • chronische vermoeidheid
 • problemen op het werk
 • communicatieproblemen en conflicten
 • relatieproblemen
 • leermoeilijkheden
 • rouw en verlies
 • slaapproblemen en concentratieverlies
 • klachten van depressieve aard
 • vage lichamelijke klachten
 • levensvragen en zingeving

Wat kan ik verwachten van een bezoek aan een counsellor?

In strikt vertrouwelijke gesprekken en soms met behulp van oefeningen, begeleidt de Registercounsellor ABvC® jou in het verhelderen van jouw functioneren en het verwerven van nieuwe inzichten. Door de veranderingen in je gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedrag die daardoor mogelijk ontstaan, krijg je weer grip op de situatie waarin je je bevindt en je omgeving.

Hoe verloopt een counsellingtraject?

De Registercounsellor ABvC® begint met een intakegesprek waarbij je hulpvraag in kaar wordt gebracht. Naar aanleiding hiervan stelt de counsellor een begeleidingsplan op. De counsellor werkt te allen tijde met een counsellingsovereenkomst die ondertekend moet worden door de cliënt en de counsellor.

Naar gelang de problematiek kunnen gemiddeld 5 tot 10 gesprekssessies plaatsvinden. Bij een zeer complexe problematiek kunnen dit er meer zijn.

Hoeveel kost counselling?

Counselling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Het bedrag dat vergoed wordt is afhankelijk van de verzekeraar en het verzekeringspakket dat je hebt afgesloten.
Daarnaast kunnen de werkgever, diverse regelingen zoals re-integratietrajecten, het Persoonsgebonden Budget (PGB) en belastingaftrek mogelijkheden bieden voor een tegemoetkoming in de kosten.

Hoe meld ik mij aan als aspirant-lid van de ABvC?

Als aspirant-lid van de ABvC word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op counselling gebied, en de eisen die zorgverzekeraars stellen aan counsellors. Verder ontvang je de ABvC nieuwsbrieven en alerts, en mag je de Algemene Ledenvergaderingen bezoeken. Je mag ook meedoen aan scholingsactiviteiten die de ABvC organiseert.

Het aspirant-lidmaatschap kent ook beperkingen, te weten:

 

 • Je valt niet onder de collectieve verzekeringen van de ABvC
 • Het is niet de bedoeling dat een aspirant-lid een praktijk voert. Doe je dit toch, dan zijn eventuele negatieve gevolgen voor jouw eigen verantwoording/rekening
 • Je hebt geen recht op een AGB-code voor het vak counselling
 • Je kunt maximaal 5 jaar aspirant-lid blijven

 

Stuur met het aanvraagformulier nieuwe counsellor een kopie van reeds behaalde diploma’s het inschrijvingsbewijs van de counsellingopleiding die je volgt en je CV mee. Hierna zal jouw lidmaatschapsaanvraag verder in behandeling genomen worden.

Wat houdt het aspirant lidmaatschap precies in?

Het aspirant lidmaatschap / aspirant counsellor houdt in dat je nog bezig bent met de vereiste studie om als Registercounsellor ABvC® te worden geregistreerd.
Je krijgt 5 jaar de tijd om de studie af te ronden. Daarna kun je doorstromen naar het registerlidmaatschap. Als aspirant counsellor mag je nog geen praktijk voeren onder de naam en het logo van de ABvC, val je nog niet onder onze collectieve verzekeringen en mag je nog geen AGB-code opvragen voor counselling bij Vektis.

Als aspirant counsellor mag je deelnemen aan onze algemene ledenvergaderingen – zij het zonder stemrecht -, en mag je deelnemen aan onze themadagen/workshop. Je wordt dringend geadviseerd om deel te nemen in een geregistreerde ABvC intervisiegroep.

Mocht je na het lezen van de tekst nog vragen hebben dan kan je je vragen stellen aan de commissie TRA (tra@abvc.nl).

Wat kost het aspirant lidmaatschap?

De contributie van het aspirant-lidmaatschap bedraagt € 178,00 per jaar. Bij inschrijving is eenmalig een bedrag van € 125,00 verschuldigd.

Hoe kan ik Register-lid worden?

Het Register-lidmaatschap staat open voor personen die als basis een door de ABvC erkende opleiding tot counsellor hebben gevolgd en voltooid. De lijst van de door de ABvC erkende opleidingen vind je op de website.

 

Stuur met het aanmeldingsformulier voor een nieuwe counsellor een kopie van jouw diploma’s en je CV mee. Ons secretariaat zal voor jou digitaal een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Je ontvangt per e-mail een verzoek van het Ministerie om de aanvraag verder af te ronden. Na ontvangst van de originele VOG dien je ons hiervan een digitale kopie toe te sturen. Hierna zal jouw lidmaatschapsaanvraag verder in behandeling worden genomen.

Inschrijfgeld Register lidmaatschap

Bij inschrijving is eenmalig een bedrag van € 125,00 verschuldigd.

Hoe hoog is de contributie voor het Register lidmaatschap en waaruit is deze opgebouwd?

De contributie voor dit lidmaatschap bestaat in 2024 uit:

 

 • € 220,00 per jaar
 • € 69,50 voor de verplichte collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
 • € 69,00 voor de geschillencommissie SCAG (Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen)

Blijf op de hoogte van de ABvC

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ABvC en counselling in het algemeen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Lid worden?

Een lidmaatschap van de ABvC biedt veel voordelen als je als counsellor aan de slag wilt gaan. klik op de button voor meer informatie of om je aan te melden.

Meer info

Komende workshops

De ABvC organiseert regelmatig workshops en themadagen die je ook als niet-lid kunt bijwonen. Klik op de button voor meer informatie.

Bekijk hier
Top