Geheimhoudingsplicht

Het beroepsgeheim van de counsellor bestaat uit een zwijgplicht. Als je iets in vertrouwen vertelt, mag de counsellor dit niet zo maar doorvertellen. Doet de counsellor dat wel, dan loopt hij/zij het risico dat deze zich voor de tuchtrechter, civiele rechter of strafrechter moet verantwoorden. Maar er zijn situaties waarin de counsellor de informatie mag of zelfs moet delen. Enkele belangrijke voorbeelden zijn:

 

Toestemming van de cliënt

 

De counsellor mag de geheimhoudingsplicht doorbreken als de cliënt daarvoor toestemming geeft. Dat moet wel goed aan de cliënt worden uitgelegd en er moet bedenktijd worden gegeven. Als de counsellor de toestemming heeft, bestaat er nog geen verplichting om de informatie ook daadwerkelijk te delen. Tevens moet worden
opgemerkt dat de counsellor nooit meer informatie mag delen dan daadwerkelijk noodzakelijk en relevant is.

 

Wettelijke verplichting

 

De counsellor is wettelijke verplicht informatie over de cliënt aan anderen door te geven bij bijvoorbeeld gevaarlijke infectieziektes, huiselijk geweld, kindermishandeling of ernstig gevaar voor derden of cliënt. Hiervoor heeft de wetgever regels verplicht gesteld waaraan de counsellor zich niet aan mag onttrekken. Bij overtreding kan de counsellor vervolgd worden of uit het register van de beroepsvereniging worden geschreven.

 

Conflict van plichten

 

Als de cliënt geen toestemming geeft, maar wanneer de counsellor wel ernstige schade aan de cliënt  of een ander kan voorkomen door de informatie met anderen te delen, mag de counsellor de geheimhoudingsplicht doorbreken.
De counsellor moet wel eerst alles hebben gedaan om van de cliënt toestemming te krijgen. Bij acuut gevaar voor de veiligheid of het leven van een kind en acuut gevaar voor lichamelijk letsel of het leven van een volwassenen is de counsellor verplicht direct met de politie contact op te nemen.

Blijf op de hoogte van de ABvC

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ABvC en counselling in het algemeen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Lid worden?

Een lidmaatschap van de ABvC biedt veel voordelen als je als counsellor aan de slag wilt gaan. klik op de button voor meer informatie of om je aan te melden.

Meer info

Komende workshops

De ABvC organiseert regelmatig workshops en themadagen die je ook als niet-lid kunt bijwonen. Klik op de button voor meer informatie.

Naar de agenda
Top