Informatie over de ALV 2020

De Algemene Ledenvergadering vindt in 2020 op zaterdag 4 april plaats. Na de ALV kun je twee boeiende workshops bijwonen.

Als je zowel aan de ledenvergadering als de workshops deelneemt, krijg je 6 PE-punten. Woon je alleen de ledenvergadering óf de workshops bij, dan krijg je 3 PE-punten.

Via het formulier hiernaast kun je je aanmelden voor de ALV en/of de workshops.

 

Workshops

 

Zelfregie / stoplichtsysteem

 

Voor wie is deze workshop bedoeld

 

Voor allen die praktische handvatten willen krijgen om hun mentale gezondheid te bevorderen en verzuim door overspanning of burn-out willen voorkomen. Enerzijds door inzicht in succesfactoren, waarmee gezondheidsrisico’s beheerst worden in werk en privé leven. Anderzijds door het herkennen van oorzaken van onbalans en het aanreiken van duurzame oplossingen om een hernieuwde balans terug te krijgen.

 

Achtergrond van de workshop

 

Eigen verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid in werk, maar ook in de privé situatie is een actueel thema. Echter de passie van velen, waaronder ook hulpverleners, kan leiden tot een onderschatting van een aantal risico’s in het werk en privé, het overschrijden van eigen grenzen en verlies aan controle over zijn / haar leven. Het herkennen en beheersen van deze risico’s, het bijtijds inroepen van deskundige hulp of advies en de kunst van zelfregie zijn cruciale factoren om gezondheidsklachten te voorkomen en herstel bij ziekte te bevorderen. Gebruik van het stoplichtsysteem en een
helder stappenplan, blijkt hierbij een waardevol praktisch instrument, dat eenvoudig toepasbaar is.

 

Wat levert de workshop je persoonlijk op?

 

 • Je leert je hoofd en je hart te gebruiken om gezond te blijven
 • Je krijgt inzicht welke risico’s je in je werk en privé loopt.
 • Je leert het stoplicht te hanteren in diverse varianten
 • Je neemt de regie om knelpunten op te lossen en energiebronnen in te zetten.
 • Je gaat de dialoog aan durft keuzes te maken.

 

Opzet van de workshop

 

 • Inspirerend en interactief
 • Gezamenlijke leermomenten en werken in kleine groepjes
 • Veel praktijkvoorbeelden; boek “Stress te lijf met energie” als uitgangspunt
 • Direct toepasbare tips en trucs.
 • Inbreng van eigen cases mogelijk; maatwerk.

 

Over de trainer

 

Peter Ribbens, zelfstandig bedrijfsarts en coach (1951). Na enkele jaren klinische ervaring,
28 jaren werkzaam bij Shell in binnen- en buitenland. Sinds 12 jaar een eigen praktijk onder
de naam Ri CHARGE. Auteur van het boek “Stress te lijf met energie” (2019)

 

 

Boek bestellen

 

Het boek ‘Stress te lijf met energie’ kun je vooraf  tegen de gereduceerde prijs van € 24,95 bestellen omdat de ABvC € 5,00 aan de kosten bijdraagt. In de winkel kost dit boek namelijk € 29,95.

Vul op het aanmeldformulier het aantal boeken in dat je wilt bestellen en neem op 4 april 2020 het totaalbedrag zo gepast mogelijk contant mee want pinnen is niet mogelijk. Je zult het boek / de boeken dan ter plekke ontvangen.

 


Gameverslaving

 

 

Hoe een goede balans te vinden tussen virtuele en ‘werkelijke’ werelden?

 

Naarmate virtuele werelden snel groeien in complexiteit en hun vermogen ons te prikkelen wordt deze vraag steeds wezenlijker. Ruim 80% van de jongeren gamet (~95% van de jongens & ~70% van de meisjes). Met zulke aantallen moeten we absoluut snappen welke donkere kanten er ook aan games zitten. De donkere kanten van games worden over de gehele linie onvoldoende begrepen en dit is gevaarlijk. Na zelf een gameverslaving te hebben meegemaakt, het te hebben bestudeerd vanuit de neurobiologie en hier een boek over te hebben geschreven, zet ik me nu in om het begrip omtrent gameverslaving te vergroten en het ermee gemoeid gaande leed te verkleinen.

 

Hierbij wordt gefocust op de volgende thema’s:

 

 • De game-industrie. Commerciële games worden ontwikkeld volgens heel heldere marktprincipes: Aandacht grijpen, vasthouden en aanzetten tot koopgedrag. Hiertoe bedienen zij zich van steeds geavanceerdere technieken. Jongeren zijn doelbewust het mikpunt van deze instrumenten want zij zijn nog het meest beïnvloedbaar, hebben de meeste vrijetijd en blijven nog het langst ‘klant’.
 • Kernbehoeften. Welke behoeften vervullen games en hoe verschilt gebruik van misbruik? Het is niet voor niets dat vrijwel elke jongen gamet en er in menig huishouden regelmatig strijd woedt rondom gamegedrag. Games weten de juiste snaren te raken en zo soms een veel sterkere invloed uit te oefenen op jongeren dan ouders, leraren en begeleiders kunnen.
 • Stimuli en verslaving. lang niet alle games zijn even verslavend. Hoe kan game verslaving neurobiologisch verklaart worden en welke gamestructuren dragen hier aan bij? Games zijn super stimulatie structuren geworden en het is belangrijk te snappen hoe virtuele werelden zich verhouden tot de echte wereld in termen van stimulatie.
 • De ontwikkeling en gevolgen. Verslavingen groeien en ontwikkelen zich over tijd en kennen verschillende stadia en gradaties. Hoe kunnen we als betrokkenen herkennen wat de kwaliteit is van een jongeren zijn of haar relatie tot games? Dit is essentieel om te weten want verslavingen gaan gemoeid verbloeming, manipulatie en isolatie en om dit te doorbreken moet je snappen wat er speelt.
 • preventie en ingrijpen. Hoe kunnen we voorkomen dat de relatie met games ongezond wordt en hoe grijpen we in als dat al zo is? De effectiviteit van opvoeden, begeleiden en coachen hangen af van de mate waarin wordt aangesloten bij de persoon en van Charisma. Beide hebben te maken met zekerheid over de situatie en gameverslaving kent genoeg universele dynamiek waar je zeker van kunt zijn.

 

Praktische informatie

 

 • Aan de ledenvergadering zijn geen kosten verbonden.
 • De workshops zijn gratis als je ook de ledenvergadering bijwoont.
 • Mocht je besluiten om alleen de workshops bij te wonen dan betaal je hiervoor € 35,00.
 • Als je geen ABvC-lid bent kun je toch de workshops bijwonen. In dat geval betaal je hiervoor € 35,00. Er zal geen lunch worden aangeboden.

 

Locatie

 

Sociaal Cultureel Centrum “De Twee Marken”

Trompplein 5

3951 CR Maarn

Aanvang: 10:00 uur (inloop vanaf 09:30 uur)

Einde (inclusief workshops) ca. 17:00 uur

Blijf op de hoogte van de ABvC

Nieuwsbrief

Binnenkort verschijnt hier een nieuwsbrief over alle nieuwtjes rondom de ABvC en counselling in het algemeen.

Meer info

Lid worden?

Een lidmaatschap van de ABvC biedt veel voordelen als je als counsellor aan de slag wilt gaan. klik op de button voor meer informatie of om je aan te melden.

Meer info

Komende workshops

De ABvC organiseert regelmatig workshops en themadagen die je ook als niet-lid kunt bijwonen. Klik op de button voor meer informatie.

Naar de agenda
Top