Lange wachtlijsten GGZ, registercounsellors kunnen verkorten

tekstblok 1

tekstblok 2

De wachtlijsten in de zorg worden langer en langer. Mensen moeten gemiddeld 4 tot 8 weken wachten voordat een intake kan plaatsvinden voor hun psychische problemen. In meerdere gevallen kan deze termijn zelfs oplopen tot een half jaar. Daadwerkelijke hulpverlening kan na de intakeperiode nog lange tijd duren, afhankelijk van urgentie, probleemgebieden en verzekeringsvoorwaarden.

 

depressieve man

De beschreven situatie werd in 2017 erkend en is nauwelijks veranderd, integendeel. De problemen blijven ondanks inspanningen al jaren onveranderd voortduren. Het voorspelbaar gevolg is dat mensen niet geholpen worden of dat de problemen alleen maar groter worden.

 

Naar onze zienswijze wordt de oplossing of vermindering van de problemen grotendeels binnen de GGZ gezocht hoewel ketenaanpak meer zou kunnen opleveren. Nergens worden oplossingen met hulp en ondersteuning van de complementaire hulpverlening gezocht. Wij zien dit vanuit de ABvC en positieve ervaringen met hulpvragers als een gemiste kans.

 

Een van de belangrijkste redenen is dat het beroep van registercounsellor in Nederland nog onbekend is, ondanks dat de vereniging al meer dan 20 jaar bestaat. In Amerika, Engeland, Australië en meerdere landen in Europa is de registercounsellor een onontbeerlijk onderdeel van de psychosociale hulpverlening.

 

Een tweede belangrijke reden is imago-vervalsing. De registercounsellor staat bij de zorgverzekeraar vermeld onder ´alternatieve geneeswijzen´ hoewel deze beschrijving op geen enkele wijze de beroepsactiviteiten afdekt. Ondanks meerdere pogingen wordt een aanpassing nog steeds geweigerd.

 

Registercounsellors van de ABvC zijn op minimaal hbo-niveau opgeleide hulpverleners die aantoonbaar uitstekend in staat zijn om tal van psychosociale problematieken professioneel te begeleiden en behandelen.

 

 

een registercounsellor praat met cliënten

 

 

De hulpverlening door een Registercounsellor ABvC is daarnaast laagdrempelig omdat deze geen wachtlijsten kent en een doorverwijzing van een eerstelijns verzorger niet noodzakelijk is. Verder werkt de Registercounsellor ABvC eclectisch: hij of zij kan een keur aan psychotherapeutische en andere erkende begeleidingsmogelijkheden inzetten.

 

Juist vanuit deze mogelijkheden en goede aansluiting op het reguliere hulpverleningsaanbod zijn wij van mening een bijdrage te kunnen leveren aan het inkorten van lange wachtlijsten.

 

Meer weten over onze beroepsgroep of meteen een afspraak maken?

Bezoek onze webpagina voor professionals of neem meteen contact met ons op.

Blijf op de hoogte van de ABvC

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ABvC en counselling in het algemeen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Lid worden?

Een lidmaatschap van de ABvC biedt veel voordelen als je als counsellor aan de slag wilt gaan. klik op de button voor meer informatie of om je aan te melden.

Meer info

Komende workshops

De ABvC organiseert regelmatig workshops en themadagen die je ook als niet-lid kunt bijwonen. Klik op de button voor meer informatie.

Naar de agenda
Top