De SCAG

Sinds 1 januari 2017 is de ABvC, conform de wet Wkkgz, aangesloten bij een door het Ministerie van VWS erkende onafhankelijke geschillencommissie, t.w. de SCAG (Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg).

De SCAG voldoet aan de Wet Kwaliteit, klachten, geschillenzorg (Wkkgz). De geschillencommissie is erkend en staat
ingeschreven in het CBIG-register van het Ministerie van VWS. Als therapeut dien je te voldoen aan de wetgeving volgens de Wkkgz. De inspectie van de gezondheiszorg (IGZ) houdt toezicht op naleving van de Wkkgz. De Wkkgz stelt met betrekking tot klachten en geschillen het volgende:

 

  • De therapeut dient “goede zorg” te leveren
  • De therapeut dient over een klachtenregeling te beschikken
  • De therapeut dient de cliënt een onafhankelijke klachtenfunctionaris te kunnen toewijzen
  • De therapeut dient zich aan te sluiten bij een erkende geschilleninstantie

 

Als therapeut ben je verplicht een cliëntenfolder van de SCAG aan je cliënt te overhandigen bij een eerste gesprek. Deze cliëntenfolder kun je vinden op en downloaden van de website van de SCAG. De ABvC bezit een klachtenreglement dat je eveneens op de website kunt vinden. Daarnaast heeft de ABvC een onafhankelijke klachtenfunctionaris waar je bij geschillen je cliënt naar kunt verwijzen, klachten@abvc.nl.

 

In eerste instantie wordt een geschil/klacht door de onafhankelijke klachtenfunctionaris van de ABvC behandeld. Wanneer de cliënt, de therapeut en de klachtenfunctionaris met elkaar niet tot een oplossing komen, wordt de klacht doorgeleid naar de SCAG. Via de SCAG krijgt de cliënt eveneens een klachtenfunctionaris toegewezen ter verdere afhandeling van het geschil/de klacht. Het besluit van de SCAG is bindend.

Blijf op de hoogte van de ABvC

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ABvC en counselling in het algemeen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Lid worden?

Een lidmaatschap van de ABvC biedt veel voordelen als je als counsellor aan de slag wilt gaan. klik op de button voor meer informatie of om je aan te melden.

Meer info

Komende workshops

De ABvC organiseert regelmatig workshops en themadagen die je ook als niet-lid kunt bijwonen. Klik op de button voor meer informatie.

Naar de agenda
Top