Stressdebat: waar is de registercounsellor?

Het zal niemand zijn ontgaan: het stressdebat.

 

Opvallend is dat er naar onze mening een belangrijke partij niet is uitgenodigd maar wel veel werk verricht op het gebied van stressproblemen – en burn-out, de registercounsellor van de ABvC. Deze zijn geregistreerde professionals die vaak onder de naam van  bedrijfscounsellor worden aangenomen of ingehuurd en een verantwoord traject met cliënten aangaan.

 

Verantwoord omdat zij op hbo-niveau – ook voor deze problemen – geschoold zijn, aan strenge eisen moeten voldoen, een medische basisopleiding hebben en deze jaarlijks moeten bijhouden en doorgaans goede resultaten behalen gezien het feit dat bedrijven, organisaties en particulieren onze leden met regelmaat inhuren.

Juist op het gebied van stressproblemen- en burn-out kan de registercounsellor een belangrijke partij zijn omdat deze de problemen holistisch benadert en vanuit de persoonlijke kracht en mogelijkheden van een cliënt werkt. Geen vreemdsoortige ´alternatieve´ begeleiding en onverantwoorde aanpak maar gerichte hulpverlening waarbij zowel psychische als medische problemen worden meegenomen binnen de gestelde competenties en beroepsgrenzen.

verdrietige man

Dat counselling als vakgebied en methodische begeleiding daadwerkelijk een meerwaarde kan zijn blijkt uit het feit dat psychologen, coaches en andere beroepsbeoefenaars onderdelen van counselling veel gebruiken tijdens hun begeleiding. Veel mensgerichte opleidingen voorzien in deze wetenschap. Dat kunnen gesprekstechnieken zijn maar ook methodische aanpak om een cliënt te ondersteunen.

 

Misschien is het daarom ook de reden dat de registercounsellor geen deelname heeft aan het debat, gewoon omdat deze doorgaans zijn werk goed doet. Toch jammer aangezien het de moeite waard is om  ook deze vorm van hulpverlening te benoemen en in te zetten.

 

Theo Hendrickx

Voorzitter ABvC

Blijf op de hoogte van de ABvC

Nieuwsbrief

Binnenkort verschijnt hier een nieuwsbrief over alle nieuwtjes rondom de ABvC en counselling in het algemeen.

Meer info

Lid worden?

Een lidmaatschap van de ABvC biedt veel voordelen als je als counsellor aan de slag wilt gaan. klik op de button voor meer informatie of om je aan te melden.

Meer info

Komende workshops

De ABvC organiseert regelmatig workshops en themadagen die je ook als niet-lid kunt bijwonen. Klik op de button voor meer informatie.

Naar de agenda
Top