What´s in a name: Registercounsellor ABvC of counsellor

Hoewel dit al jaren een diepe wens van de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling is, wordt de titel ´counsellor´ of ook wel ´counselor ´ niet beschermd. Iedereen mag zich counsellor noemen waardoor het onduidelijk is of de betreffende hulpverlener daadwerkelijk aan de hoge eisen van de beroepsvereniging  en het vastgestelde Hbo-beroepsprofiel voldoet. Hierdoor is in Nederland veel wildgroei ontstaan en kunnen hulpvragers verward worden.

 

Om dit te voorkomen hanteert de beroepsvereniging voor Counselling daarom ook de titel ´registercounsellor  ABvC´ waarmee het verschil wordt aangegeven.

 

Een registercounsellor ABvC moet geregistreerd zijn bij de ABvC anders mag deze de titel niet worden gedragen. Door deze titel geeft de hulpverlener aan dat deze aan de hoge eisen van de beroepsvereniging voldoet. Een registercounsellor moet jaarlijks zijn kwaliteiten aantonen om door de herregistratie te komen. Verplichte bij- en nascholing, intervisie, supervisie,  literatuur, visitatie en veel andere reglementen en controlesystemen door zorgverzekeraars en koepelorganisaties houden de kwaliteit hoog. Daarbij kunnen cliënten bij onvrede of problemen terecht bij een objectieve klachten – en geschillencommissie of bij de ABvC.

 

Registercounsellors zijn voor hulpverlening breed inzetbaar maar hebben vaak ook nog specialisaties. Hiervoor hebben zij  specifieke opleidingen moeten volgen. Afhankelijk van de specialisatie is de praktijk aangepast om de specialisatie uit te kunnen voeren.  Cliënten en hulpvragers kunnen deze gespecialiseerde registercounsellors herkennen door de titel ´Registercounsellor ABvC met als specialisatie …..´Hierdoor weet de hulpvrager dat men met een erkende registercounsellor te maken heeft en verzekerd is van hoge kwaliteit en kennis.

 

Registercounsellor ABvC of counsellor, er is een duidelijk verschil.

Blijf op de hoogte van de ABvC

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ABvC en counselling in het algemeen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Lid worden?

Een lidmaatschap van de ABvC biedt veel voordelen als je als counsellor aan de slag wilt gaan. klik op de button voor meer informatie of om je aan te melden.

Meer info

Komende workshops

De ABvC organiseert regelmatig workshops en themadagen die je ook als niet-lid kunt bijwonen. Klik op de button voor meer informatie.

Naar de agenda
Top